Ksantus12 Posted February 18, 2014 Posted February 18, 2014 Mam pytanie, większość ludzi zarazbia na tworzeniu serwerów typu: DayZ, XyyzyRP, czy innych, których pliki serwerowe są dostępne za darmo w internecie. Moje pytanie jest następujące, czy można bez wykupowania owego gamemodu zarabiać na nim/modyfikować ? Jeżeli tak, to gdzie jest "haczyk" ?
Wielebny Posted February 18, 2014 Posted February 18, 2014 Nie znam licencji gamemodu DayZ, ale licencję XyzzyRP możesz odczytać w repozytorium - jest to standardowe GPLv2, pełny tekst licencji po polsku: http://gnu.org.pl/text/licencja-gnu.html Nie ma tu żadnych haczyków. Możesz zarabiać na prowadzeniu serwera. Możesz zarabiać na usługach związanych z tym kodem (takimi jak np. odpłatna instalacja dla kogoś, pisanie zasobów pod ten gamemod). Możesz go modyfikować. Musisz na żądanie opublikować zmiany w tym kodzie, o ile dochodzi do jego dystrybucji (a dochodzi jeśli gracze pobierają zasoby przy wejściu na serwer). To ostatnie nie wyklucza możliwości zarobku, chociaż nie każdy jest w stanie to zrozumieć. W planach jest też udostępnienie tego kodu na jeszcze mniej restrykcyjnej licencji, ale jeszcze nikt nie znalazł czasu aby to zrobić.
Ksantus12 Posted February 18, 2014 Author Posted February 18, 2014 W takim razie wybacz ciekawość, ale czy mógłbym zapytać, po co wyspa-*s kupiła gamemoda ?(wiem to nie moja sprawa, nie musisz odpowiadać )
Wielebny Posted February 19, 2014 Posted February 19, 2014 Bo chcieli mieć go na innej licencji niż GPLv2.
Ksantus12 Posted February 19, 2014 Author Posted February 19, 2014 A czy gdyby ktoś poprosił o nie wiem naprzyklad hasło do czegoś, czy jakiś plik skonfigurowany przezemnie, to czy mam obowiązek go udostępnić ?
Wielebny Posted February 20, 2014 Posted February 20, 2014 Hasla, pliki konfiguracyjne - nie. Zmieniony kod - tak. A jeśli masz gdzieś hasło zapisane w kodzie to możesz przecież zawsze je usunąć przed udostępnieniem.
Ksantus12 Posted February 20, 2014 Author Posted February 20, 2014 Ostatnie dwa pytania ;d (tak mi się wydaje) A jak napisze swój skrypt i dodam do gamemoda, to musze go udostępniać ? (ten skrypt) "to czy mam obowiązek go udostępnić ?" Wystarczy chyba podanie linku na forum, nie ?
Wielebny Posted February 21, 2014 Posted February 21, 2014 Każdą zmianę w gamemodzie, każdy skrypt korzystający z bebechów tego gamemoda musisz opublikować na tej samej licencji. Może to być paczka do pobrania z linku na forum.
Recommended Posts