Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie, większość ludzi zarazbia na tworzeniu serwerów typu: DayZ, XyyzyRP, czy innych, których pliki serwerowe są dostępne za darmo w internecie. Moje pytanie jest następujące, czy można bez wykupowania owego gamemodu zarabiać na nim/modyfikować ?

Jeżeli tak, to gdzie jest "haczyk" ? :D

Posted

Nie znam licencji gamemodu DayZ, ale licencję XyzzyRP możesz odczytać w repozytorium - jest to standardowe GPLv2, pełny tekst licencji po polsku: http://gnu.org.pl/text/licencja-gnu.html

Nie ma tu żadnych haczyków. Możesz zarabiać na prowadzeniu serwera. Możesz zarabiać na usługach związanych z tym kodem (takimi jak np. odpłatna instalacja dla kogoś, pisanie zasobów pod ten gamemod). Możesz go modyfikować. Musisz na żądanie opublikować zmiany w tym kodzie, o ile dochodzi do jego dystrybucji (a dochodzi jeśli gracze pobierają zasoby przy wejściu na serwer). To ostatnie nie wyklucza możliwości zarobku, chociaż nie każdy jest w stanie to zrozumieć.

W planach jest też udostępnienie tego kodu na jeszcze mniej restrykcyjnej licencji, ale jeszcze nikt nie znalazł czasu aby to zrobić.

Posted

Hasla, pliki konfiguracyjne - nie.

Zmieniony kod - tak.

A jeśli masz gdzieś hasło zapisane w kodzie to możesz przecież zawsze je usunąć przed udostępnieniem.

Posted

Ostatnie dwa pytania ;d (tak mi się wydaje)

A jak napisze swój skrypt i dodam do gamemoda, to musze go udostępniać ? (ten skrypt)

"to czy mam obowiązek go udostępnić ?" Wystarczy chyba podanie linku na forum, nie ?

Posted

Każdą zmianę w gamemodzie, każdy skrypt korzystający z bebechów tego gamemoda musisz opublikować na tej samej licencji.

Może to być paczka do pobrania z linku na forum.