Ksantus12 Posted February 18, 2014 Share Posted February 18, 2014 Mam pytanie, większość ludzi zarazbia na tworzeniu serwerów typu: DayZ, XyyzyRP, czy innych, których pliki serwerowe są dostępne za darmo w internecie. Moje pytanie jest następujące, czy można bez wykupowania owego gamemodu zarabiać na nim/modyfikować ? Jeżeli tak, to gdzie jest "haczyk" ? Link to comment
Wielebny Posted February 18, 2014 Share Posted February 18, 2014 Nie znam licencji gamemodu DayZ, ale licencję XyzzyRP możesz odczytać w repozytorium - jest to standardowe GPLv2, pełny tekst licencji po polsku: http://gnu.org.pl/text/licencja-gnu.html Nie ma tu żadnych haczyków. Możesz zarabiać na prowadzeniu serwera. Możesz zarabiać na usługach związanych z tym kodem (takimi jak np. odpłatna instalacja dla kogoś, pisanie zasobów pod ten gamemod). Możesz go modyfikować. Musisz na żądanie opublikować zmiany w tym kodzie, o ile dochodzi do jego dystrybucji (a dochodzi jeśli gracze pobierają zasoby przy wejściu na serwer). To ostatnie nie wyklucza możliwości zarobku, chociaż nie każdy jest w stanie to zrozumieć. W planach jest też udostępnienie tego kodu na jeszcze mniej restrykcyjnej licencji, ale jeszcze nikt nie znalazł czasu aby to zrobić. Link to comment
Ksantus12 Posted February 18, 2014 Author Share Posted February 18, 2014 W takim razie wybacz ciekawość, ale czy mógłbym zapytać, po co wyspa-*s kupiła gamemoda ?(wiem to nie moja sprawa, nie musisz odpowiadać ) Link to comment
Wielebny Posted February 19, 2014 Share Posted February 19, 2014 Bo chcieli mieć go na innej licencji niż GPLv2. Link to comment
Ksantus12 Posted February 19, 2014 Author Share Posted February 19, 2014 A czy gdyby ktoś poprosił o nie wiem naprzyklad hasło do czegoś, czy jakiś plik skonfigurowany przezemnie, to czy mam obowiązek go udostępnić ? Link to comment
Wielebny Posted February 20, 2014 Share Posted February 20, 2014 Hasla, pliki konfiguracyjne - nie. Zmieniony kod - tak. A jeśli masz gdzieś hasło zapisane w kodzie to możesz przecież zawsze je usunąć przed udostępnieniem. Link to comment
Ksantus12 Posted February 20, 2014 Author Share Posted February 20, 2014 Ostatnie dwa pytania ;d (tak mi się wydaje) A jak napisze swój skrypt i dodam do gamemoda, to musze go udostępniać ? (ten skrypt) "to czy mam obowiązek go udostępnić ?" Wystarczy chyba podanie linku na forum, nie ? Link to comment
Wielebny Posted February 21, 2014 Share Posted February 21, 2014 Każdą zmianę w gamemodzie, każdy skrypt korzystający z bebechów tego gamemoda musisz opublikować na tej samej licencji. Może to być paczka do pobrania z linku na forum. Link to comment
Ksantus12 Posted February 22, 2014 Author Share Posted February 22, 2014 Dzięki, można zamknąć. Link to comment
Recommended Posts