aski Posted February 12, 2014 Share Posted February 12, 2014 Jak zrobić system respectu, reputacji czyli że sumuje czas gry łączny i za godzine gry dostaje się 60 reputacjii lub respectu a pod tab widać ilość respectu. I jak zrobić system ID ponieważ w tym jestem zielony proszę o pomoc Link to comment
dzek (varez) Posted February 12, 2014 Share Posted February 12, 2014 pytanie w stylu "jak zrobić samolot, i żeby skrzydła miały po 4 silniki, a i żeby był autopilot przy lądowaniu". odpowiedź na to zawierała by się w solidnej książce. z drugiej strony mógłbym Ci odpowiedzieć na takie pytanie "jak zrobić ...?" w ten sposób "napisać kod", ale to też bez sensu. sensownym rozwiązaniem będzie nauczenie się przez Ciebie podstaw lua, a potem powrót z KONKRETNYM problemem, z jakim fragmentem swojego celu masz problem, co działa, a co nie działa, jaki kod stworzyłeś itd. Link to comment
aski Posted February 13, 2014 Author Share Posted February 13, 2014 no mam takie coś: ale co jest źle? local optimize = true -- Should the script be optimized? (if optimized, cannot be used client-side) local ids = {} function assignID() for i=1,getMaxPlayers() do if not ids[i] then ids[i] = source setElementData(source,"id",i,not optimize) break end end end addEventHandler("onPlayerJoin",root,assignID) function startup() for k, v in ipairs(getElementsByType("player")) do local id = getElementData(v,"id") if id then ids[id] = v end end end addEventHandler("onResourceStart",resourceRoot,startup) function getPlayerID(player) for k, v in ipairs(ids) do if v == player then return k end end end function freeID() local id = getElementData(source,"id") if not id then return end ids[id] = nil end addEventHandler("onPlayerQuit",root,freeID) function getPlayerByID(id) local player = ids[id] return player or false end Nie ma ID pod tabem ani nie moge dać kicka na ID ani nic Proszę o pomoc, bo chciałem aby ID było po każdym zalogowaniu na serva inne. chyba jaśniej wyjaśniłem? Link to comment
Wielebny Posted February 13, 2014 Share Posted February 13, 2014 Inną implementację ID znajdziesz tu: https://github.com/lpiob/MTA-XyzzyRP/bl ... graczy.lua Miej na uwadzę, że przypisywanie ID graczom nie spowoduje automagicznie, że będziesz mógł używać tego ID we wszystkich komendach. Będziesz musiał jeszcze napisać od nowa komendę /kick, tak aby wyszukiwała po ID gracza. Przykładową implementację komendy /kick operującą na id gracza lub fragmentach nicku, współpracującą z powyższym kodem, znajdziesz tu: https://github.com/lpiob/MTA-XyzzyRP/bl ... #L697-L728 Link to comment
aski Posted February 13, 2014 Author Share Posted February 13, 2014 Edit Już działa ale system pm nie działa z https://github.com/lpiob/MTA-XyzzyRP/bl ... ore/pm.lua Jak to włącze to wyskakuje mi linijka Najpierw wejdz do gry a kiedy usune ze kodu tą linijne to ne wysyła wiadomości pm. Link to comment
Recommended Posts