Olo_PL Posted May 12, 2013 Share Posted May 12, 2013 Czy jest może jakis program, który umiałby przekonwertować pliki w formacie ipl na map, a raczej jego zawartość? Link to comment
dzek (varez) Posted May 12, 2013 Share Posted May 12, 2013 Mega konwerter między wieloma formatami: http://convertffs.com/ Link to comment
Wielebny Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 Sorry za odkop ale własnie grzebie w plikach ipl. convertffs nie obsługuję ipl, ale np. ten skrypt: viewtopic.php?f=140&t=38462&hilit=ipl sobie radzi. Link to comment
xScatta Posted November 20, 2013 Share Posted November 20, 2013 Wielebny, a jak go używać? Link to comment
Wielebny Posted November 21, 2013 Share Posted November 21, 2013 Z czym dokładnie masz problem? Ja postąpiłem według instrukcji autora, co prawda configu nie mogłem nic zmienić bo program segfaultował, ale na domyślnych opcjach się udało. Modyfikując wygenerowany plik zmieniłem sposób ładowania i wyładowywania obiektów, gdyż sprawia niemiłe wrażenia wizualne a nie jest potrzebny jeśli nie potrzebujemy oryginalnej mapy od SA. Do tego kilka zmian w farClipDistance i myslę, że taka mapa jest całkiem grywalna w MTA. Link to comment
fmj02 Posted November 26, 2013 Share Posted November 26, 2013 viewtopic.php?f=140&t=38462&hilit=scene2res Link to comment
Wielebny Posted November 26, 2013 Share Posted November 26, 2013 No tak, ten link już był. Poniżej prezentacja tego co udało nam się osiągnać na PYLife za pomocą m.in. tego konwertera: Link to comment
xScatta Posted November 26, 2013 Share Posted November 26, 2013 Teraz, pytanie komu by się chciało wejść na serwer i ściągać 400-500mb żeby całe gostown ściągnąć. Link to comment
dzek (varez) Posted November 27, 2013 Share Posted November 27, 2013 Mi, jeżeli na serwerze jest zbudowana od zera nowa mapka, to chętnie ją zobaczę, a przy dzisiejszych łączach można odżałować te kilka(naście) minut jednorazowo Link to comment
Wielebny Posted November 27, 2013 Share Posted November 27, 2013 Gostown6 - 160MB luzem, chociaż faktycznie idzie wolno bo trzeba pobierać wiele małych plików. Po skompresowaniu zajmuje jakieś 45MB, jakby fetchRemote pozwalało pobierać pliki ze zdalnych serwerów, to możnaby się pokusić o dekompresję tego w Lua. Zawsze można też zrobić osobny instalator, poza MTA - zrobił tak np. SAESRPG z konwersją mapy Vice City. Nie ma co ukrywać, że ładowanie w ten sposób całych map nie wygląda idealnie - draw distance jest niski, w oddali widać często niepodmienione obiekty. Z niecierpliwością czekam na MTA 1.4/EIR i innowacje związanie z streamingiem obiektów. Link to comment
xScatta Posted November 27, 2013 Share Posted November 27, 2013 @Wielebny To mi się bardzo przydaje. setLowLODElement Super funkcja. Link to comment
Ren_712 Posted December 4, 2013 Share Posted December 4, 2013 bool engineReplaceModel ( dff theModel, int modelID [, bool alphaTransparency = false ] ) >>alphaTransparency Pozwala na rozwiązanie (przynajmniej częściowo) problemów z przeźroczystymi obiektami. To odnośnie do 'migających szyb' domku w powyższym video. Kolejna sprawa to (częste w podmienionych obiektach) błyskanie płaskich powierzchni kiedy coś je oświetla (światła samochodu, wystrzał z broni itp). Proponuje pobrać shader 'Road shine' z wiki. Wywalić kod odpowiedzialny za tworzenie speculara. W zasadzie wystarczy sam Vertex Shader. Co do conventera - Aby otrzymać nieskompilowany skrypt klienta, należy w pliku konfiguracyjnym dodać compile=false Link to comment
Recommended Posts