dewu Posted April 11, 2014 Share Posted April 11, 2014 Witam. Od jakiegoś czasu borykam się z problemem klatek na sekundkę w MTA. Przeniosłem się z laptopa, bo ten ze zintegrowaną grafiką ledwo uciągał 15 FPS na low detalach w MTA: DayZ. Komputer na który się przeniosłem, to: CPU: Intel Pentium 4 @ 2.4 GHz GPU: NVIDIA FX 5200 128mb/128bit RAM: 1 GB HDD: 40 GB Łącze: 512kb/s Aero2 (Ping ~80) System: Windows XP Professional Nie jest to jakiś rewelacyjny sprzęt, powiedziałbym antyk wręcz - ale spełnia rekomendowane wymagania do gry w MTA i ma dedykowaną kartę graficzną. Mimo to ilość FPS jaką osiągam, to: min.8/max.28/avg.20 Zainstalowane najlepiej zoptymalizowane sterowniki do serii FX (Vstudios 71.24), w panelu NVIDIA powyłączane wszystkie pierdoły, ustawiona wysoka wydajność, taktowanie karty zwiększone z 250/300 na 280/350. Komputer wyszyczony z kurzu, nałożona nowa pasta na procka i grafę oraz przeczyszczony system. Ustawione najniższe detale w MTA, wysoki priorytet, max. streaming memory, 800x600x16. Podmienione modele efektów 3D (/models/effects.fxp i particle.txd) oraz wgrany GTA San Andreas Low-End Patch v0.9. Wynik w 3DMark 2001 SE przed optymalizacją (na czysto): 5582 Wynik po optymalizacji (aktualnie): 6670 Szkoda, że w MTA wzrost tylko o jakieś 2-3 FPS. Dodatkowo powiem, że na lapku w Counter-Strike osiągałem ~30 FPS, na stacjonarce osiągam ~100, tylko z MTA jest duży problem. Próbowałem GameBoostera - pic na wodę fotomontaż. Póki co nie mam możliwości załatwienia/kupna nowej-starej karty graficznej, chcę wycisnąć wszystko co się da z tego zestawu. Jeżeli nie będzie wyjścia użyję GTA Shrinkera aby skompresować tekstury gry, choć i tak już teraz gra wygląda brzydko. Póki co, liczę na wasze sugestie - co mogę jeszcze zrobić? Link to comment
dzek (varez) Posted April 21, 2014 Share Posted April 21, 2014 Podziękuj Rockstarowi, że po zrobieniu idealnego porta Vice City - zoptymalizowany tak, że działał na największym złomie - tak bardzo potrafili z***ać San Andreas, które graficznie prawie nic nie posunęło się do przodu. Miałem podobny problem - nic nie dało się mądrego zrobić Link to comment
Recommended Posts