dewu Posted April 11, 2014 Posted April 11, 2014 Witam. Od jakiegoś czasu borykam się z problemem klatek na sekundkę w MTA. Przeniosłem się z laptopa, bo ten ze zintegrowaną grafiką ledwo uciągał 15 FPS na low detalach w MTA: DayZ. Komputer na który się przeniosłem, to: CPU: Intel Pentium 4 @ 2.4 GHz GPU: NVIDIA FX 5200 128mb/128bit RAM: 1 GB HDD: 40 GB Łącze: 512kb/s Aero2 (Ping ~80) System: Windows XP Professional Nie jest to jakiś rewelacyjny sprzęt, powiedziałbym antyk wręcz - ale spełnia rekomendowane wymagania do gry w MTA i ma dedykowaną kartę graficzną. Mimo to ilość FPS jaką osiągam, to: min.8/max.28/avg.20 Zainstalowane najlepiej zoptymalizowane sterowniki do serii FX (Vstudios 71.24), w panelu NVIDIA powyłączane wszystkie pierdoły, ustawiona wysoka wydajność, taktowanie karty zwiększone z 250/300 na 280/350. Komputer wyszyczony z kurzu, nałożona nowa pasta na procka i grafę oraz przeczyszczony system. Ustawione najniższe detale w MTA, wysoki priorytet, max. streaming memory, 800x600x16. Podmienione modele efektów 3D (/models/effects.fxp i particle.txd) oraz wgrany GTA San Andreas Low-End Patch v0.9. Wynik w 3DMark 2001 SE przed optymalizacją (na czysto): 5582 Wynik po optymalizacji (aktualnie): 6670 Szkoda, że w MTA wzrost tylko o jakieś 2-3 FPS. Dodatkowo powiem, że na lapku w Counter-Strike osiągałem ~30 FPS, na stacjonarce osiągam ~100, tylko z MTA jest duży problem. Próbowałem GameBoostera - pic na wodę fotomontaż. Póki co nie mam możliwości załatwienia/kupna nowej-starej karty graficznej, chcę wycisnąć wszystko co się da z tego zestawu. Jeżeli nie będzie wyjścia użyję GTA Shrinkera aby skompresować tekstury gry, choć i tak już teraz gra wygląda brzydko. Póki co, liczę na wasze sugestie - co mogę jeszcze zrobić?
dzek (varez) Posted April 21, 2014 Posted April 21, 2014 Podziękuj Rockstarowi, że po zrobieniu idealnego porta Vice City - zoptymalizowany tak, że działał na największym złomie - tak bardzo potrafili z***ać San Andreas, które graficznie prawie nic nie posunęło się do przodu. Miałem podobny problem - nic nie dało się mądrego zrobić Multi theft auto tools - replace cars and peds, move your map or compile your Lua files online! programista php rzeszów Need free webhosting for your small site? PM me. Need help with portforwarding? PM me. Do not PM me asking for help with scripting. Having problems with port forwarding? Send me pm, I can do whole thing for you using TeamViewer (already helped about 20 people, no worries)!
Recommended Posts