KubasGC Posted December 23, 2013 Share Posted December 23, 2013 Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum. Mam pewien problem - do pojazdu przyczepiona jest broń, minigun. Chcę, żeby skrypt pobierał pozycję kamery i strzelał w miejsce, gdzie z niej "celuje". Więc ładnie pięknie zrobiłem local x, y, z, lx, ly, lz = getCameraMatrix() setWeaponTarget(gun[source], lx, ly, lz) Uradowany wchodzę na serwer - tak, rzeczywiście, jako tako działa, tyle że strzela w "środek" kamery? Może to środek ekranu? Jak zdążyłem przeczytać getCameraMatrix w pierwszych 3 float'ach zwraca pozycję kamery, a kolejne 3 pozycję, gdzie kamera się "patrzy". Domyślam się dlaczego to nie działa, jednak nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić, żeby minigun strzelał właśnie w to miejsce, gdzie celuje. Proszę o pomoc, ew. podpowiedź Link to comment
johny46 Posted December 23, 2013 Share Posted December 23, 2013 Zamiast getCameraMatrix() użyj funkcji getWorldFromScreenPosition() Gotowy kod: local targetX, targetY, targetZ = getWorldFromScreenPosition(screenWidth/2, screenHeight/2, 100) setWeaponTarget(gun[source], targetX, targetY, targetZ) Poeksperymentuj trochę z trzecim argumentem żeby znaleźć odpowiednią wartość. Link to comment
Recommended Posts