Jump to content

Dlaczego skrypt nie działa?

Recommended Posts

Posted

meta jest do dupy, a nie "nie idealne" ;) nie wiem czy cokolwiek ci tam zadziała, skoro dałeś drugie, nadmiarowe `` - weź to wywal (razem z drugim zamknięciem, dwie linijki niżej)

Posted

Tak, skyboxy,muzyka, mody palm wszystko działa tylko te chmury nie chcą zniknąć :evil::evil::evil:

Zrobiłem nawet nową mape by sprawdzić czy na innej zadziała(nie działa) i wkleiłem do mety

.

Utworzyłem plik clouds.lua z tą zawartością

function disableClouds ()

setCloudsEnabled ( false )

end

addEventHandler ( "onResourceStart", getResourceRootElement(getThisResource()), disableClouds )

Skrypt pobrany stąd:

http://forum.twisted-gamers.net/topic/256-tuthow-to-disable-clouds/

Posted

to nie jest TA meta. to jest TEN PLIK meta. nie odmieniaj tego tak dziwnie :P

wrzuć w ten plik lua na samym początku `outputChatBox("test")` zeby sprawdzic czy plik sie w ogole wykonuje. sprawdz tez konsole serwera. skrypt powinien byc ok, szczegolnie ze jest skopiowany 1:1 z wiki, zapewne jest tu jakiś oczywisty błąd, ale nie rzuca się w oczy

Posted

Gdzie wrzuciłeś to:

outputChatBox("test") 

W funkcji disableClouds(), czy bezpośrednio na początku pliku? Jeśli na początku pliku, to teraz spróbuj w funkcji i sprawdź czy działa. Możliwe też, że jakiś inny zasób ustawia widoczność chmur. Spróbuj zastąpić

setCloudsEnabled(false) 

tym:

setTimer(setCloudsEnabled, 1000, 10, false) 

Sprawi to, że skrypt przez około 10 sekund od rozpoczęcia będzie co sekundę wyłączał chmury. Jeśli zadziała, to już wiesz gdzie leży problem :)

Posted

To, że działa, nie znaczy jeszcze, że problem został rozwiązany, bo jest to trochę metoda "na około" ;) Spróbuj zobaczyć, czy jakiś inny skrypt nie wymusza widoczności chmur przy starcie. Możliwe też, że może to zależeć od mapy, która ma ustawiona widoczność chmur.

Posted

Najpierw testowałem ten skrypt w "czystej" mapie tzn. nowo zrobionej a teraz na właściwej i działa(przedtem na "czystej" nie działało), nie znalazłem również w innych skryptach czegoś związanego z chmurami. Zauważyłem spadki fps'ów na ok. 1 sek. być może ma to związek z skryptem.

Posted

jeżeli masz to w pętli to możliwe. nie wiem czy mta próbuje wyłączać chmury, gdy już są wyłączone - ale przełączenie widoczności chmur w mta potrafi przylagować, szczególnie na starszym sprzęcie