golanu21 Posted August 28, 2013 Share Posted August 28, 2013 (edited) Scripting Tutorial #1 Basics Pai Basicul reprezinta ceea ce ai nevoie pentru a creea o functie functionala... Asa ca am sa pun sintaxele importante de care va trebuii sa va folositi cel mai des : function si end function si end #Function : Function, Reprezinta creearea functiei cu numele dorit de exemplu ::: function NUME () :::\ #END : Ei bine syntaxa "end" este folosita pentru oprirea a mai multor elemente : "Al functiei ", "Al sintaxei IF", "else", "elseif" etc. Exemple : function Jaf () -- creeaza functia end -- inchide functia if nume == "Marius" then ... end -- inchidem syntaxa if local local A local variable only exists within the scope it is declared. The scope is the 'level' the variable is visible for the script, containing the value that was assigned to it. #Local = cum spune si wiki: este o sintaxa folosita pentru o variabila existenta doar in scopul declarat. Daca folosim : function showMoney(source) local playermoney = getPlayerMoney ( source ) outputChatBox(playermoney) end playermoney:este folosita doar in functia showMoney if , then si else if , then, else si #If = daca #then = atunci #else = altfel, daca nu Pai deja numele lor spune ceea ce fac: Exemplu: local name = getPlayerName(source) if name == "Ionut" then --Aici scriem ce se intampla daca numele jucatorului este Ionut.. else -- daca nu -- Ce se intampla daca nu il cheama Ionut.. end -- punem end pentru a inchide functia noastra source source #source: poate fi un marker, o resursa, un colshape, un vehicul, etc. Daca va uitati la Events pe MTASA Wiki o sa gasiti in dreptul fiecarui event cate un camp numit Source. Acel camp va indica exact ce reprezinta sursa.(Corectie :Quantumz, Mersi) Exemplu : marker = createMarker(...) function explicatie () local jucator = getPlayerName(source) -- identificam numele jucatorului care se afla in desfasurarea actiunii outputChatBox(jucator.."a intrat in event") -- aducem la cunostinta tuturor jucatorilor ca te afli in event end addEventHandler("onMarkerHit", marker, explicatie) --creem actiunea Sper ca v-am fost de ajutor, daca aveti intrebarii sau nelamuriri dati un reply la acest topic, Multumesc!!! Adi Tudor Edited August 29, 2013 by Guest Link to comment
Unknown76 Posted August 28, 2013 Share Posted August 28, 2013 #source: se refera la jucatorul care se afla in interiorul actiunii(este cel caruia ii se intampla actiunea) source nu se refera intotdeauna la jucator. Sursa unei functii poate fi un marker, o resursa, un colshape, un vehicul, etc. Daca va uitati la Events pe MTASA Wiki o sa gasiti in dreptul fiecarui event cate un camp numit Source. Acel camp va indica exact ce reprezinta sursa. Link to comment
_sEEk_ Posted August 29, 2013 Share Posted August 29, 2013 Fain , nu prea am inteles source si local. Restu le stiam si eu. Mai fa tutoriale ca sunt faine. Link to comment
golanu21 Posted August 29, 2013 Author Share Posted August 29, 2013 #source: se refera la jucatorul care se afla in interiorul actiunii(este cel caruia ii se intampla actiunea) source nu se refera intotdeauna la jucator. Sursa unei functii poate fi un marker, o resursa, un colshape, un vehicul, etc. Daca va uitati la Events pe MTASA Wiki o sa gasiti in dreptul fiecarui event cate un camp numit Source. Acel camp va indica exact ce reprezinta sursa. ms pentru corectie modific imediat Edit!: Gata Mersi mult Link to comment
MiculYeti Posted September 9, 2013 Share Posted September 9, 2013 Multumesc mult pentru tutorial. Astazi am decis ca o sa-mi fac propriul server de MTA si ma intrebam de unde sa incep. @golanul21 ai ceva timp liber ? Daca da, te rog da-mi un PM fiindca vreau sa discut putin cu tine. P.S.: Codez C++ de aproape 1 an acum. Multumesc anticipat, Sergiu. Link to comment
Recommended Posts