Jump to content

Przeniesienie z SA:MP na MTA

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam, serwer na którym gram, i jestem skrypterem, rozważył przeniesienie się z SA:MP na MTA.Problem w tym żę ani ja, ani H@ nie zna LUA a musimy się wyrobić do końca wakacji.Jest to serwer RP.Jest jakaś możliwość przerobienia skryptyu pawn na LUA ? jeśli nie, czy jest jakiś dobry poradnik do tworzenia serwerów RP w LUA.Z góry, dzięki...

paradisefalls.pl/samp/index.php (forum)

Edited by Guest
Posted

Proszę o odpowiedź w tym temacie w ciągu 3 dni.

Przez wakacje dałoby radę. Z automatu skryptu nie przekonwertujesz, bo to się wszystko rządzi swoimi prawami (jak rozróżnienie strony serwera, od strony klieta w MTA).

Tutoriali specyficznie pod RP nie znajdziesz - to raczej długa droga, żeby ogarnąć tematy związane z MTA/Lua ogólnie, żeby skakać pod tematy związane z RP. Zresztą - poznasz podstawy + masz doświadczene w tworzeniu RP - no to nie widzę tutaj sensu zastosowań jakichś "tutoriali".

Trochę, ale niedużo wiedzy jest na wiki: https://wiki.multitheftauto.com/

Więcej możesz znaleźć tutaj: viewforum.php?f=148

W kwestii samego języka (Lua to nie jest język tylko do MTA - to samo, tylko z innymi funkcjami dostępne jest w innych grach) to oczywiście http://www.lua.org/

Nie wiem co więcej.

Multi theft auto tools - replace cars and peds, move your map or compile your Lua files online!

programista php rzeszów

Need free webhosting for your small site? PM me. Need help with portforwarding? PM me. Do not PM me asking for help with scripting.

Having problems with port forwarding? Send me pm, I can do whole thing for you using TeamViewer (already helped about 20 people, no worries)!

Posted

Jeśli jesteś obeznany w PAWN, to przejście do LUA powinno być dla Ciebie bardzo wygodne.

To bardzo przyjazny język, znacznie bardziej elastyczniejszy, potężniejszy i przyjemniejszy w użyciu.

Najlepiej zacząć po prostu od pisania kodu, przeglądania wiki, testowania różnych funkcji (zasób runcode rządzi). W krótkim czasie przekonasz się, że do SA:MP nie ma sensu wracać.

Posted

Słuchaj Wielebnego

Ja sam pisałem w PAWN pare lat wcześniej, teraz piszę w LUA i przejscie z jednego języka do drugiego to jak przejście z Chińskiego na Angielski :)

Z tego co pamiętam SA-MP był dużo uboższy w funkcje niż MTA (może teraz jest inaczej), więc prawdopodobnie będzie wiele działań typu zamiany 20-30 linijek kodu PAWN na 1-5 linijek LUA.

Poćwicz na prostych kodach, zrozum zasadę klient server i bierz się do roboty :)

European Pro Gamers Member

LUA Programmer