Guest Posted January 17, 2013 Share Posted January 17, 2013 Cześć ! Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak rozwinąć serwer truckerski, tak aby codziennie było na nim minimum 10 graczy. Wiadome jest to, że przy dalszym rozwijaniu serwera, liczba graczy zwiększałaby się. Oto reklama serwera na gtao.pl: http://www.gtao.pl/%3Cfont-colorgray%3E ... t75186.htm Link to comment
dzek (varez) Posted January 17, 2013 Share Posted January 17, 2013 Przede wszystkim nie otwierać serwera, kiedy jedyne co masz to ciężarówki na pustej mapie. Musisz być tak dobry jak konkurencja w momencie startu, potem dobra reklama, ciągły rozwój serwera, grupa graczy (nawet znajomych kumpli) na dobry początek - żeby coś się działo. Spojrzałem na reklamę i.. nie jest zachęcająca. Skrypty, które można znaleźć na community, skrypty takie banalne, że nawet nie powinny być na liście (logowanie, licznik prędkości - to są podstawy i każdy serwer je ma). Z beznadziejnym produktem co byś nie zrobił - to nic z tego nie będzie. Z drugiej strony - dobry serwer (skrypty) to nie wszystko. Jeżeli administracja będzie kiepska (tj. nie będzie pilnować graczy, szczególnie oszustów, ale także tych, którzy tylko przeszkadzają; albo będzie (typowe zachowanie niestety) czuć się ponad wszystkimi - bo to ICH serwer) to też może być kiepsko. Dodatkowo - każdy serwer potrzebuje CZASU na rozwój. U mnie ludzie zaczęli regularnie grać po ok pół roku od pierwszego uruchomienia. Dodatkowo przytoczę tu przykłady dwóch popularnych (albo kiedyś popularnych) serwisów: nasza-klasa (zaczęła być popularna ok 3 lata po uruchomieniu) i facebook (ok roku po otworzeniu się dla wszystkich - kiedyś był to serwis tylko dla studentów, trzeba było mieć maila w domenie szkoły, żeby się zarejestrować). Więc jak widać - nie od razu rzym zbudowano.. Link to comment
Wielebny Posted January 21, 2013 Share Posted January 21, 2013 Dodam coś od siebie - jeśli zamierzasz otwierać kolejny serwer z gamemodem Play i kilkoma skryptami z community, to odpuść sobie. Taki serwerów są już setki. Jeśli chcesz się wybić, to potrzebujesz czegoś, czego nie ma żaden inny serwer. Link to comment
Mefisto_PL Posted January 21, 2013 Share Posted January 21, 2013 @UP Niekoniecznie.. ostatnio chodziłem po serwerach i stwierdziłem, iż coraz więcej serwerów są swoimi własnymi kopiami, skrypty znajdujące się na nich są coraz bardziej podobne do tych które są na serwerach z powodzeniem, lecz jednak gracze preferują dany serwer, bądź weszli na tamten serwer wcześniej niż na serwer z większą karierą, co wiąże się z tym, że potem są twierdzenia typu "ściągnęliście od nas to i tamto" przykładowy serwer CIT z dużym powodzeniem, przeważnie 800/900 osób. Teraz porównajmy skrypty ich i skrypty które nagle zaczynają pojawiać się na community są cholernie podobne do tych z CIT. Dałbym tutaj przykład, ale gdzieś link zgubiłem. @Do tematu Musisz zrobić coś, co przyciągnie graczy, teraz większość osób idzie na wygląd wizualny, a nie funkcjonalny serwera. Nawet najprostsze skrypty mogą się graczom spodobać. Popróbuj jeszcze rozmaitości we frakcjach i ich funkcjonowania. Żeby zabłysnąć powinieneś też zrobić tak, że jedna praca jest zależna od drugiej, przykładowo jeśli szukasz realności to musisz w pewien sposób połączyć pomoc drogową, policję i pogotowie przy wypadkach drogowych. Pokombinuj, a na pewno się uda . Link to comment
Recommended Posts