Azaroth Posted August 17, 2012 Share Posted August 17, 2012 Witam. Jak pobrać wartość pola z tabelki MySQL? Próbowałem już chyba wszystkiego... mysql_query, mysql_fetch_field... Query zwraca mi: MySQL result (#nr), a w fetch_field nie da się pobrać pola, tylko nazwę. Link to comment
verona Posted August 18, 2012 Share Posted August 18, 2012 Najpierw pobierasz rekord do zmiennej za pomocą mysql_query, sprawdzasz czy został pobrany poprawnie z wierszami za pomocą mysql_num_rows(zmienna_rekord), do jednej zmiennej przypisujesz ją używając mysql_fetch_assoc(zmienna_rekord) i już możesz w prosty sposób odwoływać się do poszczególnych pól (wierszy) za pomocą zmienna.nazwa_pola Mam nadzieję że pomogłem. Szczegóły i przykłady są na wiki. Pozdrawiam Link to comment
Azaroth Posted August 18, 2012 Author Share Posted August 18, 2012 Nie działa. Wartość zmiennej to nil... Wiki też dużo nie mówi jak pobrać wartość. Link to comment
verona Posted August 18, 2012 Share Posted August 18, 2012 a czy to pole w bazie mysql rzeczywiście zawiera jakąś wartość ? podaj swój kod to będzie łatwiej cokolwiek ustalić edit: i screen z phpmyadmina z twoją tabelą i rekordami Link to comment
Azaroth Posted August 18, 2012 Author Share Posted August 18, 2012 Ok. Udało mi się pobrać, ale mam inny problem... Próbuję pobrać dane pickup'a z bazy danych, który jest w tym samym miejscu co sfera. local ColSphere = getElementsByType ( "colshape" ) for theKey,Sphere in ipairs(ColSphere) do if isElementWithinColShape ( source, Sphere ) then local posX, posY, posZ = getElementPosition ( Sphere ) local query = dbQuery( connection, "SELECT * FROM pickups WHERE posX="..posX ) local result, numrows, errmsg = dbPoll ( query, -1 ) if numrows > 0 then for result, row in pairs ( result ) do for column, value in pairs ( row ) do end outputChatBox(row["model"]) end end end end Link to comment
Recommended Posts