januszek1990 Posted March 24, 2012 Share Posted March 24, 2012 Witam mam ogromny problem z pingiem podczas pobierania mapy. W czasie pobierania ping dochodzi nawet do 30 000!!! Oczywiście długo czekam aż sie resource pobierze (dziwne ze mnie nie wywala za high ping) jak już pobierze ping utrzymuje sie jeszcze jakiś czas, po czym spada do 80 czyli norma. Teraz moje pytanie jak temu zapobiec i co może być tego przyczyną. Internet mam mobilny PlayOnline modem podłączony do USB. Niby intenet lipny ale np w CS-ie takich problemów nie mam. Próbowałem użyć programu cfosspeed ale nie przyniósł żadnych większych skutków. Proszę o pomoc bo nie moge pograć. Pozdrawiam Michał Link to comment
dzek (varez) Posted March 24, 2012 Share Posted March 24, 2012 mobilny internet raczej nie nadaje się do gier. cs (przynajmniej stary) po prostu bardzo powoli wysyła do klientów mapki - w mta leci Ci dużo szybciej, a przy granicach na łączach bezprzewodowych mogą generować się zgubione pakiety i podwyższenie pingów. Link to comment
januszek1990 Posted March 26, 2012 Author Share Posted March 26, 2012 No ale przeciez w grze CS mam ping 80 nawet przy pobieraniu resource 10mb. To w takim razie jak zmniejszyc ten ping? Da sie coś pozmieniać w ustawieniach MTA? Link to comment
dzek (varez) Posted March 27, 2012 Share Posted March 27, 2012 nieistotny jest rozmiar pliku, istotna jest prędkość pobierania. ot wpisz sobie w cmd "ping onet.pl -t", potem zacznij coś pobierać z neta (żeby tylko leciało szybko) i obserwuj co się dzieje z pingiem (tylko sam nie wiem czy mta ściąga kilka plików na raz, co byłoby kolejnym problemem). niestety żadno rozwiązanie mi nie przychodzi do głowy. chyba, że masz dostęp do jakiejś konfiguracji modemu i możesz ustawić najwyższy priorytet dla połączeń UDP a najniższy dla TCP. Jeszcze inny pomysł: w folderze z instalacją MTA masz folder MTA, a w nim plik coreconfig.xml - edytuj go notatnikiem i jak znajdziesz linię 0 to zamień ją na 1 - chociaż z tego co pamiętam i kojarzę to dotyczy tylko listy serwerów. ofc zmiany w konfigach rób jak mta jest zamknięte Link to comment
januszek1990 Posted March 28, 2012 Author Share Posted March 28, 2012 Hmmm To single download to znam w opcjach jest dostepne probowalem tak czy tak i tak mam wysoki ping. Jeśli chodzi o modem to znalazłem tylko to ale nie wiem do czego słuzy http://zapodaj.net/c9cb379527df.jpg.html A te priorytety to nie jest czasem do zrobienia w jakimś firewallu? Link to comment
dzek (varez) Posted March 28, 2012 Share Posted March 28, 2012 To na pewno nie to. W firewallu też w sumie można by było kombinować, ale ja nie znam żadnego, który ma takie filtrowanie. No i jednak najlepiej jakby to odbywało się na urządzeniu "końcowym", ale z tego co widzę, to nie bardzo (screenshot). Link to comment
Orange_ Posted March 29, 2012 Share Posted March 29, 2012 To od dawna w MTA występuje, co ci przeszkadza ten ping? Link to comment
januszek1990 Posted April 1, 2012 Author Share Posted April 1, 2012 sorki ze mnie nie było Kiedyś normalnie działało na tym samym necie. Od jakiegos miesiaca takie jaja są. Jak juz pobierze to chodzi normalnie Link to comment
Tosti Posted April 4, 2012 Share Posted April 4, 2012 Poprostu masz obciążone łącze i ci wywala 500 pingu też tak mam jak pobieram pliki serwera spokojnie Link to comment
januszek1990 Posted April 6, 2012 Author Share Posted April 6, 2012 Tosti: Tylko że ja mam 30 000 ping-u jakbym miał 500 to bym był szczesliwy Link to comment
Recommended Posts