Bober Posted June 20, 2011 Share Posted June 20, 2011 Mam takie pytanie/problem Czy jest możliwe wykonanie za gracza takie czegoś(przykład) Gracz naciska buttona a jego postać wsiada wtedy do samochodu (tak jak by gracz nacisnął klawisz (f,enter,g))? Link to comment
Wojak Posted June 21, 2011 Share Posted June 21, 2011 https://wiki.multitheftauto.com/wiki/SetControlState https://wiki.multitheftauto.com/wiki/Control_names Link to comment
Bober Posted June 21, 2011 Author Share Posted June 21, 2011 Czytaj ze zrozumieniem bo mi nie o to chodziło... Link to comment
Wojak Posted June 21, 2011 Share Posted June 21, 2011 Zanim zwrócisz komuś uwagę na to że nie potrafi czytać ze zrozumieniem, lepiej sam naucz się tej trudnej techniki... wyrażenie: Gracz naciska buttona a jego postać wsiada wtedy do samochodu (tak jak by gracz nacisnął klawisz (f,enter,g))? przekłada się na język lua w postaci (zakładając że piszemy skrypt servera): setControlState ( jakiśTamGracz, "enter_exit", true ) -- dla przycisku f lub enter setControlState ( jakiśTamGracz, "enter_passenger", true ) -- dla przycisku g Link to comment
Bober Posted June 21, 2011 Author Share Posted June 21, 2011 bo mi chodziło o gui buttona : P a dokładniej chodzi mi o wykonanie binda enter_exit za pomocą skryptu Link to comment
Wojak Posted June 21, 2011 Share Posted June 21, 2011 te małe słówko "gui" zmienia sens zdania zakładając że wiesz jak stworzyć ten przycisk, dodam tylko że aby przypisać go do funkcji używasz eventu: https://wiki.multitheftauto.com/wiki/OnClientGUIClick ponieważ skrypt z gui musi być po stronie clienta (no chyba że chce ci się tworzyć własne eventy by wysłać dane do servera) w funkcji "setControlState" nie będzie potrzebny parametr "jakiśTamGracz" (wstawienie tego parametru wywoła błąd "bad argument") aby wszystko działało w chwili kliknięcia na przycysk gracz musi być blisko pojazdu, dobrze by było też dodać jakiś tekst wychodzący (np na czat - outputChatBox) Link to comment
Bober Posted June 21, 2011 Author Share Posted June 21, 2011 po 1 ne bierz mnie za jakiegoś nooba który nic nie umie ; d, mam swój serwer i cieszy się on dużą popularnością (inaczej by nie siedziało na nim po 30/40 osób : P) chodzi mi o takie coś: http://www.xfire.com/video/48eff3/ (skrypt zrobiłem na szybko) Tylko że tu gracz jest warpowany do auta a ja chce by on normalnie do niego wszedł jak by gracz nacisną np enter Link to comment
Bober Posted June 21, 2011 Author Share Posted June 21, 2011 A na kij ci taki mod? a co przeszkadza ci to że chce sobie zrobić taki skrypt? Link to comment
Wojak Posted June 21, 2011 Share Posted June 21, 2011 po 1 ne bierz mnie za jakiegoś nooba który nic nie umie ; d, mam swój serwer i cieszy się on dużą popularnością (inaczej by nie siedziało na nim po 30/40 osób : P) a jednak mimo oż podałem ci wszystkie potrzebne informacje, nie potrafisz poskładać tego 5-linijkowego skryptu w całość... addEventHandler ( "onClientGUIClick", twójPrzycisk, function(button, state) if button == "left" and state== "down" then setControlState ( "enter_exit", true ) end end) z tym że z odległości którą pokazałeś na filmiku może nie zadziałać, jeśli zależy ci na tej odległości to: -za pomocą odpowiedniej funkcji pozyskujesz pozycje gracza i samochodu -uzyskane dane wykorzystujesz do obliczenia kąta, pod którym należy ustawić gracza -odcinasz sterowanie graczowi żeby się nie wyrywał -ustawiasz graczowi animację chodzenia (pobaw się panelem freeroam to znajdziesz id) -co 50ms będzie trzeba sprawdzać jak daleko jest gracz od pojazdu -jeśli jest dostatecznie blisko to zmieniasz animację na otwieranie drzwi (w tej chwili otwarcie drzwi przez skrypt nie jest możliwe - dopiero w MTA 1.1 będzie) -używasz warpPedIntoVehicle jak na filmiku -przywracasz sterowanie graczowi a na serwerze byłem, i niestety muszę stwierdzić że poziom intelektualno - emocjonalny co niektórych adminów pozostawia wiele do życzenia Link to comment
Piorun Posted June 21, 2011 Share Posted June 21, 2011 A na kij ci taki mod? a co przeszkadza ci to że chce sobie zrobić taki skrypt? Pytam, bo a nóż bym coś doradził. Poza tym - po co robić coś na button'a skoro można na bind'a? I na cholerę skrypt, który "wsadza gracza do pojazdu" skoro takie coś w GTA jest ( ). I na koniec - kultura obowiązuje również Ciebie. Pozdro. Link to comment
Recommended Posts